יום שישי, 16 באוגוסט 2013

גלידה – Gelato

גלידה או ליתר דיוק בשמה האיטלקי והכמעט אוניברסאלי "ג'לאטו" – Gelato הינה המצאה איטלקית לכל הדעות.

              http://www.booking.com/country/it.html?aid=812118

אני משוכנע שיהיו לא מעט שיחלקו עלי בקביעה החד משמעית הזו ,אבל אין ספק שבגלגולה הנוכחי בעולמנו כפי שהיא מוכרת ונמכרת הינה איטלקית לכל דבר וענין : הרכיבים הינם איטלקיים ,המכונות והמקררים כולם בלא יוצא מן הכלל איטלקיים.

לשאלה המתבקשת , מתי ואיך החלו לאכול / ללקק גלידה ? התשובה הינה חד משמעית ,בארצות הקרות ו/או במקומות בהם יורד שלג לעיתים מזומנות ,תושבי המקום ידעו לנצל את המשאב הזה – קרח (שלג) להוסיף לו תרכיז כלשהו ומה שמתקבל זהו משקה המוכר היום בעולמנו בשם "גרניטה" ו/או בגרסא הישראלית משקה ברד ,לדוגמא כך נהגו האיטלקים במורדות הר הגעש האתנה שבמזרח סיציליה , בתקופות מאוחרות יותר ידעו לרקוח על הבסיס הזה תוספות של חלב ושמנת ובדרך זו התגלגלה אלינו הגלידה בגירסתה המוכרת לנו, אגב בסיציליה נהוג עד היום לאכול "קסטה" זוהי פרוסת גלידה בתוך לחמניה מתוקה .
צילום באדיבות: "פסטיבלים וקרנבלים בעולם"

אגב כל מי שביקר ו/או מתעתד לבקר בהוואי – הונולולו יכול להתנסות באכילת ארטיק (ליתר דיוק) בגרסתו המקורית כפי המובאת לעיל ,עגלות הנושאות בלוק קרח כשמגרדים את הקרח באמצעות מעין מקצוע ולפרורי הקרח הללו מוסיפים תרכיז משקה – "גרניטה בגרסא ההוואית ,,,

ועכשיו כמה מילים באשר לג'לטו בגירסתו המודרנית ,חשוב לדעת שכל הגלידריות המציעות את מרכולתן מבעד לויטרינות כשהמראה מגרה מאוד ,גם אם הגלידה איכותית ונוצרה בקפידה עדיין היא נחותה ביחס לכל אותן גלידריות המשמרות את הגלידה במיכלי נירוסטה סגורים ,בדרך זו נשמרת האיכות והמרקם בטמפרטורה קבועה, מה שחשוב ביותר לשימור הגלידה.

רשת גלידריות חדשה שהוקמה לפני כשנתיים באיטליה בשם : GROM ,עונה על כל הקריטריונים האלה ,הרשת שומרת בדבקות ובקנאות על 3 דברים :
1. לא משתמשים בצבעי מאכל ו/או חמרים משמרים מכל סוג שהוא
2. לא משתמשים בחומרים כימיים  
    ("את הנ"ל אף פעם לא עשינו ולא נעשה לעולם")
3. משתמשים אך ורק בשוקולד (100% קקאו) וחלב טרי מאיכות גבוהה  ו/או בחומרי גלם טבעיים לגמרי כמו:       פיסטוק ,וניל תות שדה ,ערמונים וכו' (בעונה בלבד).

עוד פרט העשוי להשלים למטייל באיטליה את התמונה ואת הטעם:

בתחילת שנת 2014 נפתח בעיירה Anzola dell'Emilia באיזור בולוניה, מוזיאון גלידה יחידי מסוגו בעולם. המוזיאון מתעד את ההיסטוריה של המאכל הפופולרי הזה שכל כך מתקשר לארץ המגף, את התרבות והטכנולוגיה ליצירת הגלידה ועוד.
זהו מוזיאון הגלידה הראשון בעולם שנפתח בחסות אחת החברות הגדולות בעולם לייצור מכונות גלידה Caprigiani (חברה איטלקית כמובן).

אסור להחמיץ ביקור במקום המרתק.

כתובת המוזיאון: Via Emilia 45 ,Anzola dell'Emilia



 הזמן עכשיו מלון באיטליה



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה